Vendet më të goditura nga COVID-19/ OBSH: Amerikat po mbajnë barrën e pandemisë globale

Aktualisht,  amerikanët në Amerikën e Veriut dhe atë të Jugut, po mbajnë barrën e pandemisë globale të koronavirusëve, tha Organizata Botërore e Shëndetit (WHO) të premten, ku aktualisht janë katër nga 10 vendet më të goditura në botë.

Sëmundja ishte “shumë aktive” në Amerikën Qendrore dhe atë të Jugut, tha eksperti i lartë i urgjencës i OBSH, Mike Ryan, duke nxjerrë në pah problemet në Brazil dhe Meksikë.

Situata aktuale në Brazil, tani një nga pikat globale të nxehta për virusin, ishte një shqetësim në rritje sidomos në qytetet me popullsi të madhe, tha ai në një konferencë për shtyp.

Sistemi shëndetësor i vendit ishte “ende duke u përballur”, megjithëse disa njësi të kujdesit intensiv ishin në një fazë kritike dhe nën presion të madh me më shumë se 90% nivele të okupimit të shtretërve, tha Ryan.

Ndërkohë Meksika ka gati 130,000 raste të konfirmuara të COVID-19 dhe më shumë se 15,000 vdekje, tha OBSH.

Brazili është vendi i dytë më i goditur në botë, me më shumë se 800,000 raste dhe 41,000 vdekje, sipas një raporti të Reuters.

Të dy vendet mbeten pas Shteteve të Bashkuara, vendi më i goditur, i cili ka pasur më shumë se 2 milion raste dhe gati 114,000 vdekje.

“Disa vende kanë probleme për të dalë nga të ashtuquajturat bllokime pasi ata po shohin një rritje të rasteve”, tha Ryan.

Është e mundur që sëmundja po përhapet përsëri pasi shoqëritë u rihapën dhe njerëzit filluan të takoheshin përsëri, veçanërisht kur kishte një testim joadekuat dhe distancimi shoqëror ishte i pamjaftueshëm.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*