‘Nuk ka paralelizëm me Krimenë’/ Ukraina paralajmëron njohjen e Kosovës

Në një intervistë për mediat shqiptare ditën e sotme, Zv.ministri i jashtëm ukrainas, Vasyl Bodnar, paralajmëroi një njohje të mundshme të shtetit të Kosovës nga Kievi zyrtar.

Lidhur me paralelizmin mes Kosovës dhe Krimesë, diplomatit ukrianas, u shpreh se nuk duhet të bëhet ky krahasim, pasi janë dy gjëra krej të ndryshme nga njëra-tjetra.

“Tradicionalisht, ne kemi qënë të vendosur për sovranitetin territorial të vendit. Ky është një parim i yni. Por, për ne nuk ka një paralele mes dy rasteve. Kjo për shkak se rasti i Kosovës është diçka dhe ai i Krimesë është diçka tjetër.

Në rastin e Kosovës, kemi një vend që është njohur nga një numër i caktuar shtetesh dhe në rastin e Krimesë, flitet për një territor që është marrë me forcë nga Rusia. Pra nuk është një çështje e thjeshtë.

Ne nuk e kemi njohur Kosovën formalisht, por nëse sheh hapat tanë ka diçka. Vitin e kaluar ne morëm vendimin për të punuar me pasaportat e Kosovës. Tani ambasadori ynë këtu (Tiranë) dhe ambasadorët në vende të tjera të botës kanë marrë direktiva për t’i njohur këto pasaporta dhe për të mos limituar udhëtimet. Ndoshta duke filluar nga hapa të tillë të vegjël mund të shkojmë drejt disa rezultateve. Nuk po flas për një perspektivë të caktuar, pasi pozicioni ynë formal është pozicioni ynë formal. Pra, na duhet ta trajtojmë këtë rast në rrethanat ku ndodhemi”, tha Bodnar në intervistën e tij për RTV Ora.

Aktualisht, pavarësisht fushatës së fortë të Serbisë për shnjohje, Kosova njihet nga 116 shtete./ Oranews/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*