Tajvani në bisedime për blerjen e dronëve të sofistikuar amerikanë

Shtetet e Bashkuara po negociojnë për herë të parë shitjen e së paku katër dronëve amerikanë të sofistikuar ajrorë në Tajvan, në një marrëveshje që ka të ngjarë të arrijë tensionet me Kinën.

Sipas gjashtë burimeve amerikane të njohur me marrëveshjen, dronet e vëzhgimit të SeaGuardian kanë një gamë prej 6,000 milje detare (11,100 km), shumë më e madhe se sa diapazoni 160-milje i flotës aktuale të droneve të Tajvanit, raporton Reuters.

Ndërsa shitja e mjeteve ajrore pa pilot është autorizuar në mënyrë të heshtur nga Departamenti i Shtetit, dy prej njerëzve thane se nuk dihet nëse zyrtarët e SHBA-së kanë aprovuar eksportimin e droneve me armë të bashkangjitura, tha njëri prej tyre.

Marrëveshja duhet të miratohet nga anëtarët e Kongresit të cilët mund të marrin një njoftim zyrtar muajin tjetër, thanë dy prej burimeve. Kongresi mund të zgjedhë të bllokojë një marrëveshje përfundimtare.

Kjo do të ishte shitja e parë e droneve pasi administrata e Presidentit Donald Trump eci përpara me planin e saj për të shitur më shumë drone në më shumë vende, duke riinterpretuar një marrëveshje ndërkombëtare të kontrollit të armëve të quajtur Regjimi i Kontrollit të Teknologjisë së Raketave (MTCR).

Ndërsa ushtria e Tajvanit është e trajnuar mirë dhe e pajisur mirë me pajisje kryesisht të prodhuara nga SHBA, Kina ka një epërsi të madhe numerike dhe po shton pajisjet e përparuara të saj.

Tajvani paraqiti kërkesën e tij për të blerë drone të armatosura në fillim të këtij viti, tha njëri prej personave të njohur me bisedimet.

Shtetet e Bashkuara javën e kaluar i dërguan Tajvanit të dhënat e çmimeve dhe disponueshmërinë për marrëveshjen, një hap kyç që tregon miratimin zyrtar për të çuar përpara shitjen.

Sidoqoftë, marrëveshja është jo detyruese dhe mund të kthehet mbrapa.

Një marrëveshje për katër dronët, stacionet tokësore, rezervat, trainimin dhe mbështetjen mund të jetë me vlerë rreth 600 milion dollarë, duke iu referuar shitjeve të mëparshme.

Ishulli po forcon mbrojtjet e tij përballë asaj që sheh si lëvizje gjithnjë e më kërcënuese nga Pekini, siç janë forcat ajrore kineze dhe ushtrimet detare pranë Tajvanit.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*