‘Rrënohet autonomia’/ Pekini do ketë kompetenca gjithëpërfshirëse mbi ligjin e sigurisë në Hong Kong

Kina do të ketë fuqi të përgjithshme mbi zbatimin e një ligji të ri të sigurisë kombëtare në Hong Kong, sipas detajeve të lëshuara të shtunën që sinjalizuan ndryshimin më të thellë në mënyrën e jetës së qytetit, që kur u kthye në sundimin kinez në 1997.

Ligji i planifikuar ka alarmuar qeveritë e huaja, si dhe aktivistët e demokracisë në Hong Kong, të cilët tashmë ishin të shqetësuar se Pekini po gërryen shkallën e lartë të autonomisë së dhënë, në momentin kur u dorëzua nga sundimi britanik, raporton Reuters.

Sipas detajeve të publikuara nga agjensia zyrtare e lajmeve Xinhua, Hong Kongu do të krijojë një këshill lokal të sigurisë kombëtare për të zbatuar legjislacionin, të kryesuar nga drejtuesi i qytetit Carrie Lam dhe të mbikëqyrur dhe udhëhequr nga një komision i ri i qeverisë qendrore të krijuar nga Pekini.

Një këshilltar kinez gjithashtu do të ulet në këshillin e ri të Hong Kong-ut.

Do të ngrihen njësi të reja vendore të policisë dhe prokurorisë për të hetuar dhe zbatuar ligjin, të mbështetur nga oficerët e sigurisë dhe inteligjencës kineze të vendosura në komisionin e ri të Pekinit.

Lam gjithashtu do të ketë fuqinë për të emëruar gjyqtarët për të dëgjuar çështjet që lidhen me sigurinë kombëtare, një veprim i paparë që ka të ngjarë të mos zbulojë disa investitorë, diplomatë dhe udhëheqës biznesi në Hong Kong.

Aktualisht gjyqtarët e vjetër caktojnë listat gjyqësore përmes sistemit të pavarur gjyqësor të Hong Kong-ut.

“Nga këto detaje fillestare, ky ligj i ri paraqet pyetje ligjore të pashembullta me të cilat do të duhet të përballemi në vitet e ardhshme,” i tha Reuters Young Simon, avokati dhe profesori në shkollën e drejtësisë të Universitetit të Hong Kongut.

Young tha se ishte i shqetësuar nga “epërsia e gjerë” e ligjit të ri mbi ligjet aktuale dhe të ardhshme të Hong Kongut.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*