‘Një strehë për diktatorët’/ Pompeo sulmon OKB-në pas rezolutës mbi racizmin dhe policinë në SHBA

Të shtunën, Sekretari i Shtetit Mike Pompeo kritikoi Këshillin e OKB-së për të Drejtat e Njeriut, pasi organizata miratoi një rezolutë që kritikonte gjendjen e policisë dhe racës në SHBA.

“Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, i përbërë tani nga Venezuela dhe së fundmi, Kuba dhe Kina, ka qenë prej kohësh dhe mbetet një strehë për diktatorët dhe demokracitë që i kënaqin ata,” tha Pompeo në një deklaratë, raporton FoxNews.

‘Është një zhgënjim i madh për ata që kërkojnë vërtet të përparojnë dinjitetin njerëzor. Vendimi i Këshillit për të votuar dje për një rezolutë që përqendrohet në policimin dhe garën në Shtetet e Bashkuara shënon një ulje të re.”

Këshilli, të cilin SHBA e la në 2018 për shqetësimet për anëtarësimin e tij dhe paragjykimin e tij kundër Izraelit, miratoi të premten njëzëri një rezolutë mbi “promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe lirive themelore të afrikanëve, kundër brutalitetit policor dhe shkeljeve të tjera të të drejtave të njeriut. ”

Rezoluta, e cila u hartua nga Irani, Burkina Faso dhe “Shteti i Palestinës” shpreh shqetësimin për “praktikat e vazhdueshme diskriminuese dhe të dhunshme të kryera nga agjensitë e zbatimit të ligjit kundër afrikanëve dhe njerëzve me origjinë afrikane dhe racizmi strukturor endemic.”

Kjo rezolutë vjen si përgjigje ndaj vdekjes së George Floyd në ndalimin e policisë në Minneapolis. Vdekja e tij dhe video që tregon një oficer policie me gjurin në qafën e Floidit, ndezën protesta dhe trazira në SHBA dhe vendet e tjera.

Këshilli mbajti një takim në fillim të javës, ku anëtarët folën kundër racizmit dhe brutalitetit të policisë, disa duke zgjedhur të mos përmendnin SHBA-në me emër.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*