Departamenti i Mbrojtjes: Pamundësia e SHBA për të konkuruar Kinën në Luftën e Informacionit

Departamenti Amerikan i Mbrojtjes, ka hartuar një raport shkencor mbi rolin dhe funksionimin e Mjedisit të Informacionit, në përballimin e kësaj pandemie që ka pushtuar botën.

Një punim shkencor, nga doktorët më të mirë të Forcave Ajrore të Shteteve të Bashkuara, analizon me kujdes sesi Kina ka arritur të kontrrolloi deri tani Mjedisin e Informacionit global dhe sesi SHBA ishte e papërgatitur mbi kundërpërgjigjen e duhur ndaj kësaj lufte të vertetë mbi informacionin.

Në këtë raport publikohen fakte dhe analiza konkrete sesi Kina ka fshehur rastet e para të shfaqura dhe ka administruar këtë informacion, duke ruajtur interesat e saj ekonomike, si brenda dhe jashtë rajonit.

Përtej gjithë retorikës politike dhe përhapjes së dezinformimit global mbi zbulimin e raste të para në SHBA, ka fakte të pakundërshueshme që Kina e ka fshehur shpërthimin e pandemisë në rajonin e saj, për një sër arsyesh, ku më kryesorja është arsyeja ekonomike e saj.

Nisur nga fshehja e fakteve, Kina i ka sjellë një dëm global për gjithë vendet e tjera, duke i zënë ato në befasi dhe të papërgatitura.

Patrick G. Franck dhe Anthony J. Eastin

Forcat Ajrore të Shteteve të Bashkuara

Letër e Bardhë/ 11 maj 2020

1.Hyrje

Më 31 dhjetor 2019, Kina paralajmëroi Organizatën Botërore të Shëndetit (OBSH) se një pneumoni me kauzë të panjohur u zbulua në Wuhan, Kinë.

Ky virus më vonë do të njihej si Novel Coronavirus 2019 ose COVID-191. Më 10 janar, 2020 Kina raportoi viktimën e parë të COVID-19.

Dy ditë më vonë virusi bëri shfaqjen e tij të parë jashtë Kinës kontinentale dhe më 21 janar, njëzet e një ditë pas paralajmërimit fillestar të Kinës, Shtetet e Bashkuara njoftuan rastin e parë të COVID-19.

Si raste të njohura të përhapjes së virusit, vëmendja e botës u përqendrua gjithnjë e më shumë në Kinë me ekspertë të shëndetit, media dhe drejtuesit e qeverisë që kërkojnë përgjigje në lidhje me këtë armik të padukshëm.

Në vend që të hapte dyert e saj, duke lejuar ekspertët të ndihmojnë për të zbuluar rreziqet e COVID-19, Kina zhvilloi një fushatë komplekse, të shumëanshme për luftën e informacionit për të mbrojtur interesat e saj dhe për të hequr fajin për virusin.

Megjithëse nuk vëzhgohet dhe kuptohet lehtësisht si një fushatë luftarake fizike, efektet e kësaj fushate të luftës së informacionit janë po aq shkatërruese.

Konfuzioni i krijuar nga kjo fushatë bëri që bota të vonojë të njohë seriozitetin e virusit, krijoi dyshime dhe pasiguri në lidhje me mënyrën më të mirë për të ngadalësuar virusin dhe duke bërë të mundur që virusi të përhapet më gjerësisht dhe më shpejt se sa ti jepte botës kohë që të ishte në gjendje të vendoste mbi një përgjigje të koordinuar.

Kostoja e përgjithshme e këtyre veprimeve ka kontribuar që SHBA të humbasë më shumë jetë ndaj virusit gjatë tetë javëve të fundit sesa të gjitha vdekjeve në Luftën e Vietnamit dhe të gjitha konfliktet e mëpasshme të armatosura në të cilat vendi është përfshirë.

Departamenti i Mbrojtjes i Shteteve të Bashkuara (DoD) ka njohur prej kohësh nevojën për të rritur aftësinë e tij për të operuar në mjedisin e informacionit.

Megjithëse është arritur një përparim, pandemia e COVID-19 e ka theksuar se Shtetet e Bashkuara mbeten të papërgatitura për të luftuar fushatat komplekse të luftës së informacionit, siç është ajo që aktualisht po zhvillohet nga Kina.

Kjo paaftësi po dëmton drejtpërdrejt interesat e SHBA-së dhe po rrit koston, si në jetën ashtu edhe në efektet ekonomike, të pandemisë.

Në këtë letër të bardhë, argumentojmë se Shtetet e Bashkuara duhet të mbyllin shpejt hendekun në aftësinë tonë për të kundërshtuar fushatat e luftës së informacionit dhe të mbrojnë interesat tona në Mjedisin e informacionit global duke zhvilluar një aftësi të shpejtë dhe të plotë të qeverisë.

Kjo aftësi duhet të përfshijë: aftësinë për të kuptuar se si kundërshtarët po formojnë Mjedisin e Informacionit; aftësia për të identifikuar dhe kundërshtuar shpejt dezinformatat dhe propagandën; aftësia për të gjeneruar një reagim të shpejtë që rrit koston për kundërshtarët që vendosin të zhvillojnë një luftë informacioni kundër SHBA dhe aleatëve të saj; dhe më e rëndësishmja, aftësia për të lejuar SHBA që të formojnë në mënyrë proaktive mjedisin e informacionit, në mënyrë që të mbrojnë interesat tona kombëtare dhe të përparojnë përparësitë tona strategjike.

  1. Fushata e Luftës së Informacionit në Kinë

Kina është në proces të një fushate të ndërlikuar dhe shumëplanëshe në luftën e informacionit.

Në fazat e para të kësaj fushate, Kina u përqëndrua në dy përpjekje kryesore: kontrollin e narracionit dhe krijimin e konfuzionit.

Kina u përqëndrua në kontrollin e narracionit përreth COVID-19 duke shtypur informacione potencialisht të dëmshme që ajo perceptonte si rrezikim të reputacionit të saj dhe investimeve në të gjithë botën.

Njëkohësisht, duke marrë kopjuar një teknikë ruse, Kina filloi të shpërndajë me shpejtësi informacione të rreme në një përpjekje për të nxjerrë në pah aftësinë e saj për t’u marrë me pandeminë, për të hequr fajin për shkakun e pandemisë dhe për të krijuar një sens të përgjithshëm konfuzioni për COVID-19 brenda Mjedisit global të Informacionit.

Provat e theksuara në paragrafët e mëposhtëm japin indikacione për një fushatë të qëllimshme për luftën kundër informacionit kinez.

Informacion shtypës

Edhe pse rasti i parë COVID-19 u raportua nga Kina në 31 dhjetor 2019, trembëdhjetë ditë më parë, më 18 dhjetor 2019, një specialist kardiovaskular, Dr. Ai Fen, drejtoreshë e departamentit të urgjencës së Spitalit Qendror të Wuhan, konfirmoi një rast me virusin dhe e raportoi te eprorët e saj, të cilët e qortuan menjëherë.

Ajo rrëfeu qortimin e saj në një ese të titulluar, “Ai që furnizoi bilbilin”, i cili u botua në revistën People (Renwu) të Kinës.

Pas intervistës, artikulli u fshi shpejt nga faqet e mediave sociale kineze, u hoq nga revista People e Kinës6 dhe Dr. Fen u raportua si e zhdukur.

Qytetarët kinezë që dëshironin të paralajmëronin publikun për këtë kërcënim në zhvillim, u detyruan të gjejnë mënyra krijuese për të shmangur censurën e fortë të CCP-ve.

Artikulli u nda në platforma të ndryshme të mediave sociale përmes mjeteve të ndryshme, disa duke shkruar mbrapsh, të tjerët duke futur emërtime dhe emoji dhe disa prej tyre madje e ndanin atë në gjuhë imagjinare si Klingon.

Më 30 dhjetor 2019 Dr. Li Wenliang, një okulist kinez që punoi si mjek në Spitalin Qendror të Wuhan, paralajmëroi kolegët e tij për një shpërthim të mundshëm të një sëmundjeje që i ngjante Sindromës së Rendit të Rënda Akute (SARS), e cila më vonë do të identifikohej si COVID-19.

Ai u bë një ‘bilbil’ kur paralajmërimet e tij u lanë të padëgjuara dhe ai vendosi të ndante gjetjet e tij publikisht.

Për shkak se vërejtjet e Dr. Li u konsideruan si shkelje sipas nenit 19 nënparagrafi 6 (përhapja e thashethemeve, prishja e rendit shoqëror, ose prishja e stabilitetit shoqëror) të Provizioneve të Kinës mbi Shërbimet e Informacionit të Lajmeve10, më 3 janar 2020, policia Wuhan, të cilat drejtohen nga CCP Ministria e Sigurisë Publike11, thirri Dr. Li dhe kërcënoi se do ta ndalonte atë për ” komente të rreme në Internet”.

Doktor Li u kthye në punë dhe më 10 janar të vitit 2020 ai raportoi se kishte filluar të shfaqte simptoma të kësaj sëmundje të re. Më 7 shkurt 2020 ai i dorëzohet COVID-19 dhe ndërron jetë.

Më 31 dhjetor 2019 kur COVID-19 u raportua përfundimisht në Organizatën Botërore të Shëndetit (OBSH), autoritetet kineze deklaruan se virusi nuk mund të përhapet me anë të transmetimit njeri-njeri, megjithë provat që ai po përhapet me shpejtësi nëpër qytetin Wuhan , përfshirë raste të shumta të mjekëve të infektuar nga pacientët….

 

  1. Pasojat e Luftës së Informacionit

Ne besojmë se provat e mësipërme janë një tregues i qartë i fushatës komplekse, të shumëanshme të luftës së informacionit në Kinë për të mbrojtur interesat e saj përballë realitetit të COVID-19.

Tani shohim koston e kësaj fushate për SHBA dhe vendet e tjera të botës.

Pasojat e fushatës dezinformuese të Kinës, jo vetëm që kushtojnë jetën e dhjetëra mijëra qytetarëve amerikanë, por potencialisht miliona njerëzve në të gjithë botën.

Përpjekja e tyre për të shtypur informacionin dhe për të injoruar paralajmërimet nga ekspertët e tyre të shëndetit në fazat e hershme të sëmundjes, mundësuan që virusi të përhapet në mënyrë të pakontrollueshme.

Informacioni i pasaktë i dhënë nga OBSH, bëri që liderët botërorë të mos i japin përparësi seriozitetit të këtij kërcënimi të ri, duke lënë shumë papërgatitje për sfidën e re.

Ndikimi ekonomik global i raportimit të vonuar të Kinës është po aq i rëndësishëm.

Kur Kina vendosi përfundimisht kufizimet e udhëtimeve, vendet në të gjithë Azinë kishin filluar të njiheshin me rritjen e rasteve me COVID-19.

Ndikimi i COVID-19 bëri që investitorët e huaj të tërhiqnin 26 miliardë dollarë nga ekonomitë aziatike në zhvillim, duke rritur shqetësimet për një recesion të madh ekonomik në Azi.

Vlerësimet aktuale tregojnë gjithashtu se 29 milion njerëz në Amerikën Latine mund të bien në varfëri, ndërsa ekonomia e eurozonës u kontraktua me 3.8%, rënia më e madhe tremujore që nga fillimi i ndjekjes në 1995.

Në SHBA, që prej 30 Prillit 2020, 30 milion amerikanë paraqitën kërkesë për sigurim papunësie, duke ngritur mundësinë e një recesioni të thellë ekonomik.

Mbrojtja e investimeve të saj

Kina njohu ndikimin ekonomik të virusit dhe ndërsa virusi po përhapej në mënyrë të pakontrollueshme në të gjithë botën, Kina shfrytëzoi aftësitë e saj për luftimin e informacionit dhe për të mbrojtur investimet e saj të ndryshme jashtë vendit.

Ajo e bëri këtë duke u përpjekur të zhvendoste fajin për virusin në SHBA, konkurrencën e saj kryesore ekonomike.

Në një konferencë shtypi, më 27 shkurt 2020, një doktor kinez, Zhong Nanshan, deklaroi se virusi “mund të mos ketë origjinën në Kinë”.

Pas pak, shumë politikanë kinezë filluan atë që dukej të ishte një fushatë e koordinuar informacioni për të përhapur ngjarjen, me disa deklarata të ngjashme në tweeter që hedhin dyshime mbi origjinën e virusit.

Më 8 Mars 2020, ambasadori kinez në Afrikën e Jugut cicëroi se, “Megjithëse epidemia shpërtheu për herë të parë në Kinë, nuk do të thoshte domosdoshmërisht që virusi është me origjinë nga Kina, e lëre më të bëhet në Kinë.

Afrika e Jugut është një anëtar kryesor i nismës së Rripit dhe Rrugës së Kinës dhe ishte në interesin më të mirë të Kinës që të zhvendoste fajin në SHBA për të siguruar që investimet e saj të mbroheshin në të gjithë botën dhe në Afrikën e Jugut.

Më 8 prill 2020, Presidenti i Afrikës së Jugut Cyril Ramaphosa, shprehu “mirënjohje për Kinën për mbështetjen e saj afatgjatë ndaj Afrikës së Jugut dhe vendeve Afrikane” një tregues i rëndësishëm i suksesit të kësaj fushate.

Kostoja e dezinformimit

Rritja e dezinformatave në median tradicionale dhe sociale shkaktoi konfuzion brenda mjedisit të informacionit.

Më 5 mars 2020, OBSH njoftoi se përhapja e gjerë e informacionit të rremë ka rezultuar në një “infodemi”, duke e bërë më të vështirë për individët që të gjejnë informacion të besueshëm përreth COVID-19.

Si rezultat, më shumë se 38% e qytetarëve amerikanë besuan se COVID-19 nuk përbën një kërcënim të rëndësishëm për ta.

Edhe pse zyrtarë amerikanë dhe ekspertë të shëndetësisë vazhdimisht janë përpjekur të korrigjojnë narracionet e rreme përmes kanaleve zyrtare, postimet mashtruese të mediave sociale dhe informacionet e rreme janë ende të përhapura sot.

Edhe ata që e marrin seriozisht kërcënimin e virusit, janë mbytur në dezinformata nga postimet e ndryshme të mediave sociale që përfshijnë: teori konspirative që rrethojnë qeverinë amerikane dhe qëllimet e ndërmarrjeve private për të krijuar shërime të rrezikshme nga COVID- 19,që mund të shkaktojnë dëm serioz për individët që i provojnë ato, ose masa joefektive parandaluese që mund të rrisin përhapjen e virusit.

Kostoja e këtij dezinformacioni është e përhapur pasi burimet e kufizuara qeveritare tani duhet të drejtohen në kundërveprimin e narracioneve të rreme dhe edukimin e publikut, në vend që të luftojnë virusin dhe efektet e tij.

Konkluzionet

Kundërshtarët tanë, aktualisht po zhvillojnë një luftë informacioni kundër interesave tona.

Këto përpjekje kanë qenë komplekse, të përhapura dhe efektive. Aftësia e pakontestuar e Kinës për të manovruar në mjedisin e informacionit ka rritur sfidën e luftimit të pandemisë aktuale globale.

Kina ka mbjellë konfuzion në lidhje me natyrën e kërcënimit nga COVID-19, u përpoq të promovojë përgjigjen e tyre ndërsa diskreditoi përgjigjen e konkurrentëve të saj, dhe u përpoq t’ia hidhte fajin SHBA-së, në një përpjekje për të ulur efektet negative në reputacionin global të Kinës.

Struktura jonë e propozuar e ndaj qeverisë, që rivendosë dhe burimet e USIA-së, me aftësi të ndryshme informacioni ose që bien nën këtë organizatë, ose drejtpërdrejt partneritet me të në rastin e DP, do të rritnin shumë aftësitë e SHBA për të operuar në mjedisin e informacionit dhe kur është e nevojshme informacion mbi pagat e luftës. Duke pasur një organizatë të tillë si USIA, me autoritetet dhe burimet e nevojshme do të mund të zbuste suksesin e fushatës së luftës së informacionit të Kinës dhe të shpëtonte jetën e panumërta në SHBA dhe në të gjithë botën, të zvogëlonte ndikimet ekonomike në të gjithë botën dhe të mbronte interesat e SHBA-së.

Në mënyrë të veçantë, ne besojmë se USIA e propozuar do të kishte qenë në gjendje të identifikonte me shpejtësi përpjekjen e Kinës për të shtypur informacionin në lidhje me transmetueshmërinë e COVID-19.

Ky informacion atëherë mund të ishte përdorur për të paralajmëruar OBSH dhe botën për dezinformatat në lidhje me ashpërsinë e virusit. Kjo do të nxiste OBSH të lëshojë udhëzime të duhura që mund të kishin ndaluar ose ngadalësuar përhapjen e virusit.

Për më tepër, SHBA gjithashtu mund të kishte punuar në mënyrë proaktive për të formuar Mjedisin e Informacionit dhe për të kufizuar efektet në SHBA dhe pjesën tjetër të botës kundër përhapjes së informacioneve të rreme dhe mashtruese që rrethojnë virusin, informacione që burojnë nga Kina dhe aktorë të tjerë.

Së dyti, si pjesë e një fushate fyese strategjike të formësimit dhe ndikimit, USIA në partneritet me DoD do të kishte aftësinë të ekspozojë dështimet e Kinës për të përmirësuar virusin dhe të përdori aftësi të ndryshme për të ekspozuar këto dështime në pjesën tjetër të botës dhe të rriste koston për Kinën për t’u përfshirë në këtë fushatë lufte informacioni.

Është e rëndësishme të pranohet që ndërsa COVID-19 ishte shembulli i përdorur, këto taktika mund të jenë, kanë qenë, dhe vazhdojnë të zbatohen në mënyrë që të ndikojnë në Mjedisin e Informacionit.

Kundërshtarët, ose kundërshtarët e mundshëm, të tillë si Rusia dhe Irani, gjithashtu janë angazhuar në fushata dezinformuese që synojnë të shkaktojnë konfuzion dhe zhvendosjen e fajit në një sërë situatash politike, ushtarake ose ekonomike.

Edhe kur bota të tërhiqet nga COVID-19, SHBA dhe aleatët e saj janë ende në rrezik në Mjedisin e Informacionit global./ A.Z

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*