Presidenca gjermane/ Merkel synon të pozicioniojë BE-në si fuqinë e 4 në botë

Kancelarja Merkel u beson krerëve të Parlamentit Evropian pritshmëritë e saj gjatë presidencës gjermane të BE: “Marrëdhëniet e trazuara me Trump për zgjedhjet presidenciale në SHBA”

Pak batuta por duke zbuluar një strategji të saktë, me një frikë të bazuar.

Angela Merkel foli gjatë takimit të djeshëm me kryetarët e grupeve parlamentare të Eurocamera.

Kancelarja është atje për të paraqitur programin e presidencës gjermane të BE-së nga korriku deri në fund të vitit.

Mjafton një pyetje nga partia e gjelbër gjermane Ska Keller dhe është e mjaftueshme për të zbuluar sesi Merkel synon të menaxhojë nyjet gjeopolitike që në këtë fazë, të rënduar nga pandemia, po shtrëngojnë Bashkimin Evropian rreth qafës, duke prishur integritetin dhe autonominë e tij.

Le të flasim për luftën e re të ftohtë midis SHBA dhe Kinës dhe peshës gjithnjë e më të rëndësishme të Rusisë.

Sipas Huffpost nga burime të pranishme në takim, presidenti i grupit të të Gjelbërve gjermanë, Keller, pyet kancelaren se si synon të menaxhojë marrëdhëniet e BE me Moskën, Pekinin dhe Washingtonin.

Merkel nuk është e mërzitur, si gjithmonë. Me Rusinë dhe Kinën, shpjegon kancelarja, bëhet fjalë për ndërtimin e një “politike të jashtme të përbashkët “, mbrojtjen e pavarësisë, në të vërtetë vetë ekzistencën e Bashkimit Evropian, por pa ndjekur “këmbanat” e Trump.

Sa i përket Shtëpisë së Bardhë, Merkel parashikon “marrëdhënie të turbullta” për shkak të “fushatës zgjedhore presidenciale”.

Fjalë që mund të duken të parëndësishme në shikim të parë. Por nuk janë.

Së pari, sepse kancelarja i vendos të tre fuqitë që në të vërtetë kërcënojnë Bashkimin Evropian në të njëjtin nivel.

Ajo nuk radhitet automatikisht në boshtin historik transatlantik, i cili në fakt ka qenë pjesë përbërëse e BE-së që prej lindjes.

Sepse ajo fushë tani është e pushtuar nga Trump, një faktor që bën ndryshimin për kancelaren.

Duke besuar në një fat më të mirë, Merkel synon ta mbajë BE-në një rol të tretë ose të katërt, krahasuar me tre superfuqitë konkurruese.

Dhe është gjithashtu për këto nevoja të një natyre globale që kancelarja ka punuar personalisht në fondin e rimëkëmbjes ’, mjetin e ri dhe të pabotuar të BE-së i cili, në synimet e tij, duhet të përballet me krizën ekonomike të shkaktuar nga pandemia, duke shkuar në ribalancimin e asimetrive midis shteteve të kontinentit të vjetër, duke favorizuar vendet më të prekura nga virusi dhe për pasojë më të dobët ekonomikisht si Italia, Spanja dhe Franca.

Në thelb, Trump e shtyn BE-në në një rol të barazisë midis SHBA, Rusisë dhe Kinës.

Ose të paktën ky është plani i Merkel për presidencën gjermane të BE.

Nevoja për të ruajtur lidhjet historike midis BE-së dhe SHBA mbeten, por drejtuesi aktual i Shtëpisë së Bardhë nuk mund të injorohet, i cili, sipas kancelarit, do të shfrytëzojë çdo argument për fushatën e tij presidenciale, duke ndotur fushën e marrëdhënieve diplomatike.

Kjo është arsyeja pse Merkel merr parasysh “marrëdhëniet e turbullta” me Uashingtonin.

Sigurisht, Presidenca gjermane e Unionit vjen në një moment vendimtar në nivelin evropian dhe global.

Kancelarja pret që të jetë në gjendje të finalizojë marrëveshjen për ‘fondin e rimëkëmbjes’ dhe buxhetin e ri të BE midis 27 shteteve evropiane në gjashtë muaj që do ta mbajnë atë në krye të Unionit, pika e fundit e kthesës për të e cila është në fund të mandatit të saj , përveç nëse ai vendos të aplikojë përsëri për politikat e vitit 2021 në Gjermani.

Por, në fakt, presidenca gjermane përkon edhe me testin e ri zgjedhor për Trump dhe klimën e një lufte të re të ftohtë që presidenti amerikan ka vendosur kundër Pekinit në mes të një pandemie, një sfidë përpara së cilës BE-ja është e trullosur dhe e pasigurt në reagim.

Duhet të theksohet se i njëjti ‘fond i rimëkëmbjes’ është plot tensione të mundshme me Uashingtonin: kapitulli i ‘burimeve të veta’, që synon rritjen e kapacitetit buxhetor të BE-së, parashikon futjen e taksave të reja siç është ‘taksa dixhitale’ e cila do të shkonte për të goditur gjigantët e Silicon Valley, nga Facebook në Google.

Trump tashmë ka kërcënuar sanksione për shtetet evropiane që kanë njoftuar përdorimin e një forme të tillë të taksave.

Duke pasur parasysh peshën e tij të pakundërshtueshme politike në Bashkim, një Merkel në krye mund të shtojë tërheqjen e marrëdhënieve ndërkombëtare të BE-së si një ‘bashkim’ prej 27 dhe jo shumën e interesave kombëtare. Kush e di. Dhe mbase mund të shtojë reagimin, pothuajse asgjë, të Brukselit për shtypjen kineze në Hong Kong, të përflakur nga protestat kundër Pekinit edhe në kohë pandemie. Edhe për këtë, BE po përpiqet të marrë iniciativën.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*