OKB: Koronavirusi prishi edhe sistemin meteorologjik në botë

Ditën e sotme, OKB shprehu shqetësim për ndikimin e pandemisë së koronavirusit në sistemet e vëzhgimit meteorologjik, pasi trafiku ajror dhe mbledhja e të dhënave shënuan rënie.

Sistemi global i vëzhgimit të Organizatës Meteorologjike Botërore është baza e të gjitha shërbimeve meteorologjike dhe klimatologjike.

Ai përbëhet nga 30 satelitë meteorologjikë dhe 200 kërkime, më shumë se 10,000 stacione meteorologjike në Tokë, 1.000 stacione (në atmosferë), 7,000 anije dhe 3000 avionë komercialë që matin parametrat kryesorë të atmosferës, tokës dhe oqeanit.

Ky sistem transmeton të dhënat nga instrumentimi në stacionet në Tokë.

Ulja e madhe e trafikut ajror që nga fillimi i pandemisë kishte pasoja të dukshme për ato sisteme vëzhgimi, deklaroi Organizata Botërore e Meteorologjisë.

Që nga fillimi i pandemisë, numri i operacioneve që kryhen zakonisht nga aeroplanët komercial është ulur mesatarisht nga 75 deri në 80 për qind, dhe në rajone të caktuara të botës deri në 90 për qind.

Programi AMDAR (transmetimi i të dhënave meteorologjike të mbledhura nga aeroplanët) më parë përmbante më shumë se 800,000 të dhëna në ditë mbi temperaturën e ajrit, shpejtësinë e erës, përqindjen e lagështisë dhe të tjerët.

“Ndërsa afrohet sezoni i uraganit në Atlantik, pandemia paraqet një sfidë shtesë. Kjo është arsyeja pse është thelbësore për qeveritë që t’i kushtojnë vëmendje aftësive të tyre të paralajmërimit të hershëm dhe vëzhgimit meteorologjik,” tha OKB.

Sa i përket monitorimit të motit në terren, ato tani kryhen pothuajse plotësisht nga pajisjet automatike në vendet më të zhvilluara, pa ndërhyrjen njerëzore, kështu që ato nuk preken nga masat e mbrojtjes së virusit.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*