‘Ligji i sigurisë’ në Hong Kong/ Deklaratë e përbashkët e Ministrave të Jashtëm të G7

Departamenti i Shtetit në SHBA, ka publikuar një deklaratë të përbashkët të Ministrave të Jashtëm të G7, ku kanë nënvizuar shqetësimin e tyre të madh në lidhje me vendimin e Kinës për të vendosur një ligj të sigurisë kombëtare në Hong Kong.

Në deklaratën e bërë publike, Ministrat e Jashtëm të G7, i kanë kërkuar një zëri dhe me forcë Kinës të rishqyrtojë këtë vendim në shkelje me Ligjin Themelor të Hong Kongut.

Deklarata e plotë:

Teksti i deklaratës së mëposhtme u lëshua nga Qeveritë e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Kanadasë, Francës, Gjermanisë, Italisë, Japonisë, Mbretërisë së Bashkuar dhe Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian.

Fillimi i deklaratës:

Ne, Ministrat e Jashtëm të Shteteve të Bashkuara, Kanadasë, Francës, Gjermanisë, Italisë, Japonisë, Mbretërisë së Bashkuar dhe Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian, nënvizojmë shqetësimin tonë të madh në lidhje me vendimin e Kinës për të vendosur një ligj të sigurisë kombëtare në Hong Kong.

Vendimi i Kinës nuk është në përputhje me Ligjin Themelor të Hong Kongut dhe angazhimet e tij ndërkombëtare sipas parimeve të Deklaratës së Përbashkët Sino-Britanike, të regjistruar në mënyrë të ligjshme. Ligji i propozuar i sigurisë kombëtare do të rrezikojë seriozisht dhe do minojë parimin “Një vend, dy sisteme” dhe shkallën e lartë të autonomisë së territorit. Do të rrezikonte sistemin, i cili e ka lejuar Hong Kongun të lulëzojë dhe e bëri atë një sukses gjatë shumë viteve.

Debati i hapur, konsultimi me palët e interesuara dhe respektimi i të drejtave dhe lirive të mbrojtura në Hong Kong, janë thelbësore.

Ne gjithashtu jemi jashtëzakonisht të shqetësuar që ky veprim do të zvogëlojë dhe kërcënojë të drejtat dhe liritë themelore të të gjithë popullatës të mbrojtur nga sundimi i ligjit dhe ekzistenca e një sistemi të pavarur të drejtësisë.

Ne nxisim me forcë Qeverinë e Kinës të rishqyrtojë këtë vendim.

Mbyllet deklarata.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*