Marrëveshja tregtare/ Britania paralajmëron BE-në për vështirësi nëse nuk ka përparim para tetorit

Të enjten, Britania paralajmëroi Bashkimin Evropian se do të ishte e vështirë të përfundonte një marrëveshje e tregtisë së lirë deri në fund të vitit, nëse nuk ishte arritur marrëveshje e gjerë deri në tetor.

Britania u largua nga BE më 31 janar, por bisedimet deri më tani kanë bërë pak përparim për të rënë dakord për një marrëveshje të re tregtare me bllokun, deri në kohën kur periudha e tranzicionit status-quo përfundon në dhjetor, raporton Reuters.

“Nëse nuk kemi siguruar përparim të rëndësishëm deri në tetor, atëherë do të jetë e vështirë,” tha Ministri për Zyrën e Kabinetit Michael Gove, një përkrahës i Brexit dhe një nga anëtarët më me ndikim të qeverisë së Kryeministrit Boris Johnson. Sidoqoftë, nuk kishte asnjë datë të prerë të fortë, shtoi ai.

Bisedimet janë zvarritur për aksesin e peshkimit të BE-së në ujërat britanike, pajtueshmërinë britanike me rregullat e BE-së që synojnë një fushë të barabartë dhe rregullimet doganore për Irlandën Veriore.

Presidenti francez Emmanuel Macron do të zhvillojë bisedime me Johnson në Londër të enjten.

“Ne jemi pajtuar që të dy palët të intensifikojnë bisedimet,” tha sekretari i Jashtëm britanik Dominic Raab për radio LBC.

Gove tha se ai nuk priste që bizneset në Irlandën Veriore të përballen me kosto më të larta të importit si rezultat i Brexit dhe se deklaratat e importit nuk do të kërkohen për mallrat që shkojnë nga Britania në Irlandën Veriore.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*