Kryeministri britanik Johnson apel Kinës: Tërhiquni nga ligji! Në të kundërt …

Britania nuk do të largohet nga njerëzit e Hong Kongut nëse Kina vendos një ligj të sigurisë kombëtare që do të binte ndesh me detyrimet e saj ndërkombëtare, nën një marrëveshje të vitit 1984, tha të mërkurën Kryeministri Boris Johnson.

Mbretëria e Bashkuar i ka kërkuar Kinës të tërhiqet nga legjislacioni i sigurisë kombëtare për Hong Kongun, që thotë se rrezikon të shkatërrojë një prej xhevahirëve të ekonomisë së Azisë ndërsa shkatërron dhe reputacionin e Kinës, raporton Reuters.

“Hong Kong ka sukses sepse njerëzit e saj janë të lirë,” shkroi Johnson në gazetën Times of London.

“Nëse Kina vazhdon, kjo do të ishte në konflikt të drejtpërdrejtë me detyrimet e saj sipas deklaratës së përbashkët, një traktat ligjërisht detyrues i regjistruar në Kombet e Bashkuara.

“Shumë njerëz në Hong Kong kanë frikë se mënyra e tyre e të jetuarit – të cilën Kina u zotua ta mbështesë – është nën kërcënim,” tha Johnson.

Parlamenti i Kinës miratoi javën e kaluar një vendim për krijimin e ligjeve për Hong Kongun për të frenuar protestat, shkëputjen, terrorizmin dhe ndërhyrjet e huaja.

Agjentët e sigurisë dhe inteligjencës kineze, për herë të parë, mund të stacionohen në Hong Kong.

“Nëse Kina vazhdon të justifikojë frikën e tyre, atëherë Britania nuk do të shtrëngonte shpatullat dhe të ikte; në vend të kësaj ne do të respektojmë detyrimet tona dhe do të ofrojmë një alternative, “tha Johnson.

Hong Kongu iu kthye Kinës në 1997 pas më shumë se 150 vjet sundimi britanik – i imponuar pasi Britania mundi Kinën në Luftën e Parë të Opiumit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*