Raporti i CIA: Kina fshehu të vërtetën dhe kërcënoi OBSH-në

Sipas një raporti të CIA-s, në fillim të janarit, Kina ka ndaluar Organizatën Botërore të Shëndetit të lëshojë një paralajmërim global për shpërthimin e koronavirusit.

‘Pekini kërcënoi të mos bashkëpunojë me OBSH-në për virusin, nëse shpallet gjendja e jashtëzakonshme’, raportuan disa  burime për revistën amerikane “Newsweek”, duke i konfirmuar pretendimet e SHBA.

Nërkohë gjatë kësaj periudhe, burimet thanë se Kina vazhdoi të mbledhë furnizime mjekësore nga vendet e tjera, ndërsa OBSH “kontribuoi” me heshtjen e saj.

Raporti i publikuar nga CIA është shërbimi i dytë sekret ndërkombëtar që e bën Kinën përgjegjëse për përhapjen e virusit, ndërsa Shtetet e Bashkuara mbeten vendi më i goditur në botë.

Raporti i parë u përpilua javën e kaluar nga një shërbim gjerman dhe u botua nga gjermania “Der Spiegel”. Ai akuzoi Presidentin kinez, Xi Jinping për ushtrimin e presionit personal mbi kokën e Komandës Qendrore të SHBA, Adon Gembregeus, më 21 janar, nëntë ditë para se SHBA të shpallte gjendjen e jashtëzakonshme.

Duke folur për Newsweek, OBSH mohoi përfshirjen e drejtpërdrejtë të Jinping, por nuk komentoi pretendimet se Kina po përpiqej të vononte emergjencën globale.

“Ne nuk komentojmë diskutime specifike me Shtetet anëtare, por mund të themi se në çdo kohë gjatë pandemisë OBSH ka vepruar bazuar në prova që përqendrohen në mbrojtjen e të gjithë njerëzve kudo në botë”, tha zëdhënësi i organizatës.

Në raportin e CIA-s thuhet gjithashtu se kur OBSH shpalli pandeminë në 30 janar, ajo u përpoq të hiqte Kinën nga korniza e problemeve dhe raporti sekret e përshkruan si një qëndrim “të egër” të OBSH-së në Perëndim.

Kjo ka nxitur Presidentin Trump të kritikojë OBSH-në për mbështetjen e saj ndaj Pekinit dhe më pas, në mars, të pezullojë fondet e saj.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*