Robotët e parë ‘humanoid’/ Forma krejtësisht jetësore, të krijuara nga qelizat e gjalla

epa07846335 Rafael Mariano Grossi, Argentina's candidate for the post of Director General of the International Atomic Energy Agency (IAEA) speaks during a press conference at the IAEA's 63rd General Conference at the IAEA headquarters in Vienna, Austria, 16 September 2019. The annual conference runs until 20 September 2019. EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Shkencëtarët kanë krijuar atë që ata pretendojnë se janë robotët e parë “humanoid” me forma krejtësisht të reja jetësore të krijuara nga qelizat e gjalla.

Një ekip studiuesish kanë marrë qelizat nga embrionet e bretkosave dhe i kanë shndërruar ato në një makinë që mund të programohet për të punuar ashtu siç dëshirojnë.

Është hera e parë që njerëzimi ka arritur të krijojë “makina plotësisht biologjike”, thotë ekipi që qëndron pas zbulimit shkruaj në një punim të ri.

Kjo mund t’i lejojë ata të dërgojnë “xenobots” të vogjël për të transportuar ilaçet rreth trupit të një pacienti ose për të pastruar ndotjen nga oqeanet.

Ata gjithashtu mund të shërohen veten nëse dëmtohen, thonë shkencëtarët.

“Këto janë makina të reja për të jetuar”, thotë Joshua Bongard, ekspert i Universitetit të Vermont i cili bashkë-drejtoi studimin e ri.

“Ata nuk janë as një robot tradicional dhe as një specie e njohur e kafshëve. Është një klasë e re e objekteve: një organizëm i gjallë, i programueshëm ”.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fisis.isis.5648%2Fposts%2F2547138095533063&width=500″ width=”500″ height=”439″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allow=”encrypted-media”></iframe>

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*