z

Robotët e parë ‘humanoid’/ Forma krejtësisht jetësore, të krijuara nga qelizat e gjalla

Shkencëtarët kanë krijuar atë që ata pretendojnë se janë robotët e parë “humanoid” me forma krejtësisht të reja jetësore të krijuara nga qelizat e gjalla.

Një ekip studiuesish kanë marrë qelizat nga embrionet e bretkosave dhe i kanë shndërruar ato në një makinë që mund të programohet për të punuar ashtu siç dëshirojnë.

Është hera e parë që njerëzimi ka arritur të krijojë “makina plotësisht biologjike”, thotë ekipi që qëndron pas zbulimit shkruaj në një punim të ri.

Kjo mund t’i lejojë ata të dërgojnë “xenobots” të vogjël për të transportuar ilaçet rreth trupit të një pacienti ose për të pastruar ndotjen nga oqeanet.

Ata gjithashtu mund të shërohen veten nëse dëmtohen, thonë shkencëtarët.

“Këto janë makina të reja për të jetuar”, thotë Joshua Bongard, ekspert i Universitetit të Vermont i cili bashkë-drejtoi studimin e ri.

“Ata nuk janë as një robot tradicional dhe as një specie e njohur e kafshëve. Është një klasë e re e objekteve: një organizëm i gjallë, i programueshëm ”.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fisis.isis.5648%2Fposts%2F2547138095533063&width=500″ width=”500″ height=”439″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allow=”encrypted-media”></iframe>

 

Leave a Reply